Några kända svenska teatrar

royal-swedish-operaDen 24 november 1825 brann i Stockholm en byggnad som i folkmun kallades “Makalös” ner till grunden. Byggnaden hette ursprungligen De la Gardieska palatset och låg strax söder om Kungsträdgården, vid Norrström. Vid tiden för branden tjänade Makalös som Sveriges nationalscen, Dramatiska Teatern. Branden upptäcktes under pågående föreställning, och enligt uppgift undkom alla i publiken oskadda. Ansvarig för ombyggnaden av Makalös till teater, var den inte helt okände Svenske kungen Gustav III, en man med så stort kulturintresse att han ibland kallas “teaterkungen”. Gustav III dog många år före branden efter att ha utsatts för ett attentat under en maskeradbal på en annan kulturscen, Gustavianska operahuset. På platsen där Gustavianska operahuset en gång låg, tronar idag Kungliga Operan.

Lorensbergsteatern i Göteborg är en annan berömd teaterscen i Sverige. Den stod klar 1916, hade plats för 1.000 personer och var tekniskt mycket modern för sin tid. Trots det hade den byggts på mindre än ett halvår. Mannen bakom projektet, en Sophus Petersen, var medlem i Göteborgs Teaterförening och ville med Lorensbergsteatern främja “experimenterande teaterkonst”. Lorensbergsteatern tjänade mellan åren 1916 – 1934 som Göteborgs Stadsteaters scen. När den egentliga Stadsteatern, Sveriges äldsta, slutligen stod färdig 1934, byggdes Lorensbergsteatern om till biograf. 1987 lades biografen ned, och Lorensbergsteatern återgick till att användas som teaterscen.

Malmö Stadsteater invigdes under brinnande världskrig i september 1944. Det är en kommunalt ägd teater vars stora scen är en av norra Europas största. Stadsteatrar är så kallade institutionsteatrar, vilket betyder att de är offentligt ägda och finansierade. I Sverige finns sex stadsteatrar med egen ensemble. Malmö Stadsteater hade ursprungligen andra verksamheter som balett och en symfoniorkester, men är idag en renodlad talteater.

Förutom Institutionsteatrar som Kungliga Operan och Malmö Stadsteater eller privatteatrar som Lorensbergsteatern, räknar man även med så kallade fria teatergrupper. En fri teatergrupp har inga band till en specifik teater eller institution och arbetar ofta projektvis. Teater Galeasen i Stockholm är ett exempel på en fri teatergrupp som blev välkänd och omtalad på mitten av 80-talet tack vare ett antal uppmärksammade och nyskapande uppsättningar.