Viktigt för hälsan att ha roligt

blog-photo-06Man pratar mycket om hur viktigt motion och kost är för hälsan och för att förebygga psykisk ohälsa, men få glömmer bort hur viktigt det faktiskt är att ha roligt i sitt liv.

“Ett gott skratt förlänger livet” sägs det, och visst ligger det en hel del sanning bakom ordspråket. Skratt är något som lätt smittar av sig och man känner sig lycklig och glad när man skrattar. Dock betyder skratt mycket mer än så. När man skrattar så sätter man igång ett förlopp i kroppen som ser till att du håller dig sund och frisk i både kropp och själ.

Det finns mycket läkande egenskaper med att må bra och ha roligt. Att skratta gör att man får ett bättre immunförsvar, alla de stresshormoner man har i kroppen kan minska rätt kraftigt, och det sägs även att man kan bli bättre på att hantera svåra situationer eller kriser.

För att citera ytterliare ett ordspråk “Strunta i det så lever du längre”. Detta har visserligen inte med att skratta att göra, men människor som oroar sig mycket eller inte tillåter sig själva att vara lyckliga löper faktiskt en mycket större risk att dö i förtid. Det är faktiskt så pass mycket som hela 50% som risken minskar för människor som håller skrattet igång.

Ibland kan man självklart hamna i stora svackor eller stora kriser i sitt liv som gör att det känns omöjligt att ens vara i närheten av att kunna skratta. Ibland är krisen så djup att man inte ens ler längre. Det är viktigt att komma i håg att man kan lura kroppen till att känna dessa lyckokänslor enbart genom att dra på mungiporna. Även om man inte känner att man skrattar helhjärtat, så brukar man allt som oftast faktiskt kunna känna sig lite bättre och gladare efteråt.