Bio Roy

1-1Nästan högst upp på Avenyn i Göteborg, intill Götaplatsen, ligger biografen Bio Roy. Biografen drivs av Folkets Hus och Parker, och skiljer sig på flera sätt från de flesta övriga biosalonger i landet.

Historien bakom Bio Roy

Biosalongen är långt ifrån ny. Redan 1940 startade den under namnet Royal och var under sin tid den pampigaste biografen av många längs med avenyn. Den byggnad som Roy befinner sig i ritades av arkitekten Nils Olsson och Royal inreddes ursprungligen av Marcus M Lorentsen. Byggnaden är otroligt välbevarad och mycket av inredningen finns kvar än idag, nästan 80 år senare.

2008 var Royal nedlagd och istället tog Folkets Hus och Parker över, men var då tvungna att byta namn. För att slippa ändra neonskyltarna tog de helt enkelt bara bort de två sista bokstäverna, och lät namnet Bio Roy vara en hyllning till filmskaparen och göteborgaren Roy Andersson.

Mer än bara biofilmer

Trots att Bio Roy har en otrolig film- och ljudutrustning samt var de första i Göteborg med att visa 3D-filmer, så är det inte endast biofilmerna de är kända för. Här är det inte de senaste och mest kända filmerna som står i fokus även om de såklart också visas. Det visas ofta livesändningar från världens alla hörn, bland annat var de först i hela Europa med att livesända från operan Metropolitan i New York. Just livesändningarna spås bli allt större i framtiden då det blir en chans att se konserter och föreställningar man aldrig hade kunnat ta sig till annars.

Event och Sing-along

Bio Roy lockar ständigt sina besökare med olika event, det kan vara temadagar med endast en viss typ av filmer, små festivaler eller livesändningar och konserter och andra föreställningar. De har även börjat med sing-along-filmer, då de visar kända musikaler som Hair och Grease och låter hela publiken sjunga med. En helt ny och rolig bioupplevelse, perfekt för dejten eller kompiskvällen!